Pages

Monday, December 20, 2010

Mari Sertai Bloglist Izamir Ridzwan

Baru balik kerja terus bukak blog...terus nampak 1 link nie...berbunyi "nenek anda telah ditag..."..well agak lama rasanya nenek tak ditag hahaha...terima kasih ye kepada cik yuz kerana tag....

ape lagi terus bkak link nie Mari Sertai Bloglist Izamir Ridzwan......owwww...nak tau tak siape tuan punye blog tu hah klik lah sini Izamir Ridzwan.....sebelum jawab soalan nenek tengok pergi melawat dulu...hahaha

lawa lah ada bee kat blog IR coeml gitu..entrynya pon best2.....huhuhu..pe lagi nenek follow lah....

skunk baru boleh jawab soalan...

soalan 1 : Mesti jadi follower Izamir Ridzwan

= ofcourse lah nenek dah follow....

soalan 2 : Nyatakan korang ni si jejaka @ si jelita
= nama pun nenek mesti lah perempuan kan..hahaha...
tapi bukan nenek tua tau...nie nenek cantik tau...hahaha ( nenek perasan )

soalan 3 : Pandangan korang tentang blog Izamir Ridzwan
= cantik, simple, and entry yang menarik....

soalan 4 : Suka baca entry mengenai apa dalam blog Izamir Ridzwan (Personal, Umum, Berita, Filem, dll).. Sila nyatakan..

=  personal...sebab ade mcm-mcm emotion...

soalan 5 : Tag 3 sahabat blogger anda..Patikan mereka tahu..

= 1. teacher yaya
= 2. khaliesah
= 3. matahari

soalan 6 : Tinggalkan URL entry korang tu di entry ni Izamir Ridzwan
= baik IR

Thursday, December 16, 2010

birthday kak yuni

hai readers...
baru-baru nie g celebrate birthday kak yuni....kat Carls Jr , sunways...
hahaha malas nak cerita banyak tngoklah gmbr nie ea....








Sunday, December 12, 2010

Siapa kata hidup bermadu ni susah....

hai reader semua....
dah baca tajuk entry kali ni...
meletop gitu....

kenapa lah aku buat entry pasal nie...dah kawin pon belom tetibe nak buat entry pasal ni pulak....

ok actually aku sekarang nie menyewa bilik di sebuah pangsapuri di TTDI Jaya....so tuan rumah aku nie adalah seorang isteri kedua....
so ape yang korang fikir pasal isteri kedua ni?...

well...aku sempat lah berbual-bual dengan kak ipah ( bukan nama sebenar )......mase tu lepas solat isyak...
aku tanya dia macam mane die boleh kahwin dengan husband die tu....and kalau korang nak tahu husband die nie seorang ustaz....then dia bagi tahu perkahwinan dia dan suami telah dirancang oleh pakciknya....dia telah berkahwin dengan suaminya itu dimekah...dan pada wkatu itu die belum pernah melihat wajah bakal suaminya itu begitu juga dengan bakal suaminya....tetapi die telah dimaklumkan tentang status bakal suaminya itu terlebih dahulu....
hati mana yang tidak memberontak apabila diberitahu yang dirinya akan dinikahkan dengan seorang lelaki yang mepunyai isteri.....tetapi pakciknya itu menegaskan bahawa die memilih lelaki itu kerana agamanya...maka tidak dapatlah kak tipah menolaknya....( pergh ayat cam penulis buku sejarah )...

hah cm tu lah....tetapi aku tengok life akak nie so tenang walau pun berkongsi suami....
and relationship die dengan madu die pon so akrab just like adik akak....beberapa hari yang lepas kak tipah nie sakit..so madu datang rumah semata-mata nak jaga kak tipah yang sakit nie...so sweet lah diorg nie...

tetapi tipu lah kalau kat hati masing-masing tak ade rase cemburu bila lihat suami dengan perempuan lain...
tetapi demi menjamin keluarga yang bahagia dan diredhai allah..semua perasaan itu harus diketepikan...dan jangan biarkan ia menguasai diri....sama-sama menghormati antara satu sama yang lain....itu lah yang diterapkan dalam diri kak tipah...tetapi bertolak- ansur dan sifat suka beralah adalah yang paling penting dalam hidup bermadu....hah tu lah pesan kak tipah....

bahkan kak tipah tak pernah malu untuk mengaku bahwa die seorang isteri kedua...kerana itu yang ditakdirkan untuk dia dan die redha...

tetapi so far aku tngok life kak tipah tu memang ok jerk...

so aku harap kak tipah akan terus bahagia bersama suaminya....



p/s : "JODOH DAN PERTEMUAN SEMUANYA DITANGAN TUHAN"
              RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL...



dan kepada yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan atau bakal jadi raja sehari.....
nenek oh nenek menucapkan selamat pengantin baru....


Sunday, November 28, 2010

a week at theta

blur + nervous + scared...
antara 3 perkara yang ada dalam diri aku masa first day buat praktikal training kat THETA EDGE SDN.BHD ,
rasa nervous sangat sampai tak boleh nak pikir kowt....

asik pikir macam mana agaknya orang yang akan jumpa nanti....
so lepas settle lapor diri kat HR..aku pon dibawa ke level 3...so aku ditempatkan di bahagian speks..for the first time aku memang tak tau speks tu ape kebende?....

owww rupe-rupenye speks tu department yang membangunkan financial system untuk semua pejabat daerah di selurh malaysia...

wowww masa tu agak ternganga jugaklah sebab biasa masa kat universiti pon slalu wat system yang simple jerk..but now i have to cooperate with my other colleagues to develop the system...OMG...tapi kite relax dulu..mesti lah ade yang ajarkan..
tak kan tetibe nak bagi aku keje selepuk cam tu hah nah kau wat system untuk melaka or so what ever..hahaha alamat memang terlungkup lah system tuh....hahaha...

so like what i expected memang ade yang ajarkan....fuhhh naseb baik lah tapi ape yang tak bestnye aku kene wat system gune ORACLE...wei aku x penah belajar lah wei..kalau pakai SQL tu kire terror jugak lah aku nie (ceit belagak minah nie lempang kang...)...

ya allah aku memang tak tau cam ner nak wat....then akak tu cam tau jerk aku nie nervous..then die cakap xpe kalau tak tau gune oracle buat sikit tak tau tanye akak....

so keje first yang die ajar aku...edit size report ikut macam maner klien tu nak....
naseb baik senang...tapi actually susah jgak sebab nak kene betu fix ngan ape yang klien nak... so macam leceh jgak lah....

so skunk aku dah boleh sesuaikan diri aku...orang2 kat situ pon best...slalu ajak aku lunch same...
hahaha i begin to like this company....


so ni lah tempat keje saya....

 theta edge.....

hari-hari aku kena hadap bende nie.....

Sunday, November 14, 2010

petua Untuk Kucing

hah mesti kat sini ramai peminat kucing kan....
hari nenek nak share petua untuk kucing kesayangan korang....
tapi kalau nak bagi try kat pet korang yang lain pon ley jugak...
cuma tak tau lah nenek boleh ke tak....

1.kalau kucing kene penyakit cacing...

maybe ada antara kucing korang yang dpat penyakit nie kan...
so caranya adalah : gunakan air kelapa campurkan dengan sedikit asam jawa larutkan
lepas tu bagi lah kucing korang minum...x kesah guna sudu ke straw ke yang penting air tu masuk mulut die...
bagi sekali sehari sampai dia sihat.....

2. kurap kucing

ada orang yang guna minyak gamat...
tapi korang pon boleh guna minyak bekas korang goreng ikan...
korang boleh sapu minyak tu pada bahagian yang terkene kurap....
sebab biler kucing kite ade bau ikan pada badan die mesti die jilat...
so secara tak langsung kurap tu semakin kurang...
so baru lah kucing korang sihat and comel jerk macam kucing nie kan...






SELAMAT MENCUBA




Posted by Picasa

couple Sekelas OK ker?

Hello readers....

ermmmm tak taulah kenapa hari ini terasa macam nak post entry macam ni...
maybe ada kena mengena dengan aku tak...hahahaha....

ada sesiapa yang pernah couple sekelas tak...kalau ada angkat kening (wat cam iklan cadbury  tu )....
best tak or korang rasa tak best langsung...

hehehe for me...memang tak ade lah nak couple sekelas nie...ada banyak sebab kenapa aku tak suka...
antara sebabnya ialah :

1. aku jenis cepat bosan..beside kalau dah hari-hari jumpa kat kelas boring lah..tak mencabar..

2. leceh lah...mesti nak kena jaga sopan santun...tak leh nak gatal-gatal ngan orang lain..tak pasal perang         nanti...hehehe

3. aku ni bukannya jenis yang couple ngan kawan sendiri..ye lah once he becomes one of my best friend, he will never becomes my special boyfriend....tu lah falsafah aku....

hah tulah antara sebab-sebab kenapa aku tak berapa suka couple dengan rakan sekelas nie...
tapi ada jugak pro and contra nye kalau couple sekelas nie...

sometimes couple sekelas nie boleh menjadi kan couple tu saling sokong - menyokong antara 1 sama lain..mereka juga boleh saling bantu-membantu dalam study...tapi itu pon kalau couple tu amat mementingkan pelajaran...bukan macam sesetengah couple yang couple bagai nak rak study pon entah kemana...lebih-lebih lagi kalau ada problem kan dah masam muka.....sampai bergaduh pulak kat dalam kelas tu....ada pulak yang terjebak dengan perkara negatif....hah kan tak elok tu....

so to all of you fikir lah betul-betul ok...
apa tujuan sebenar korang belajar...
tapi kalau dah memang jodoh korang dengan rakan sekelas ok lah tu kan...






 
 

Wednesday, November 10, 2010

Mak & Abah

Dua insan ini amat istimewa bahkan sangat penting dalam hidup ku. Jika tiada mereka maka tiadalah aku didunia ini. Pengorbanan mereka terlalu besar buat aku dan adik beradik yang lain. Mereka berusaha sedaya upaya untuk memastikan kami mendapat pendidikan supaya kami dapat membela nasib keluarga dimasa hadapan nanti. Kata ayah hanya pendidikan yang dapat mengubah hidup seseorang itu.

Mak
walaupun bebelan mu kadang kala memekak kan telinga,
tapi kerana bebelanmu lah anak mu kemenara gading kini,
tapi tanpa bebelan mu anak mu ini menjadi rindu akan suaramu,

jika disaat mak tertekan dengan keaadan keluarga,
habis lah tong-tong getah bergolek ke tanah kerana di campak oleh mak,
tapi anak mu ini paham,
kerana mak tertekan bagaimana nak membayar yuran peperiksaan anak mu ini.

setiap kali menjelangnya hari raya,
mak tidak membeli walau sehelai pun baju raya untuk dirimu sendiri.
tetapi baju raya untuk anak-anakmu yang paling penting.

Mak terima kasih kerana banyak bersabar,
akan ku balas segala pengorbanan mu...


Abah
seorang yang sangat tenang dalam semua permasaalahan.
jangan fikir dalam diamnya dia tidak memikirkan apa-apa.
tetapi sebaliknya, di dalam kotak pemikirannya terlampau sarat dengan masaalah.
kerap memikirkan caranya untuk mencari duit lebih untuk menampung keluarga.
bekerja tak kira siang dah malam.

di siang hari pergi menoreh getah di kebun itu kalau cuaca tidak hujan,
tengah hari pula berniaga goreng pisang hingga ke petang
waktu malam pula membuat kerja-kerja pertukangan.

itulah rutin setiap hari tanpa kira penat lelah.
tanpa mengenal jemu.

sering memberi peringatan dan nasihat kepadaku
agar aku tahu hala tujuan hidupku.
sentiasa memberi sokongan terhadap aku.

abah tak pernah memarahi atau meleteri anak-anaknya.
abah lebih senang memerhati
tetapi sampai pada satu tahap dia akan bersuara
bukan memarahi tetapi menasihati
tetapi bukan sekadar nasihat yang biasa,
nasihat diberikan dengan suara yang rendah tetapi mengandungi maksud yang amat mencengkam jiwa..
hingga kadang-kadang mapu membuatkan aku menitiskan air mata.


Mak Abah pengorbanan mu ini akan ku balas dan semoga mak dan abah sentiasa dilindungi ALLAH...

AMINN

Thursday, October 28, 2010

Tolong carikan bilik sewa untuk nenek

tolong...tolong...tolong.....
carikan nenek bilik sewa
nak kat area shah alam...
kalau boleh dekat dengan saujana golf and country resort...
sebab nenek kena prktikal di peremba square....
nak duduk bilik sorang jerk...x nak share...
budget around RM 200 sebulan...

tolong lah nenek ea...

Wednesday, October 20, 2010

Kenangan kita

Ini adalah smester terakhir kita semua...
semoga kita semua dapat mencapai apa yang kita inginkan selama ini....

video ini khas untuk classmate nenek...

video
Selamat Berjaya Kawan-kawan

Saturday, October 9, 2010

Cikgu Manisssss.....

Pada sebulan yang lalu kami te lah diberikan tugasan oleh Encik Fairuz untuk mencari software CAD dan ajarkan kepada class bagaimana untuk menggunakan software tersebut..

Jadi 3 dara pingitan ina, ika dan ain (nama nak 3 huruf je...tau lah bertiga jerk....)hahahaha...telah sepakat untuk memilih software CATIA...hahahaha

so design punye maka jadilah handseal pintu hahahaha cam kat gambar bawah nie

hahahaha akhirnye berjaya..susah tau..(xde susah mne pon )

sampailah pada turn hari group kami plak iaitu pada khamis yang lalu...kiter orang boleh terlambat datang plak...hahaha...alah bese lah kan kate kene jadi pensyarah so xpe lah kalau lambat hahahaha....


pot pet punye pot pet..tamat lah sesi mengajar kite or
ang..setelah berpeluh-peluh menjawab soalan dari "student" kami...akhir pembentangan kami berjaya hahahaha...tetapi kami telah dipesan-pesan sayang oleh En Fairuz "Hah cikgu manis 3 orang nie lain kali jangan lambat ea...lama student awak tunggu...hahahaha".....



3 CIKGU MANIS








Friday, October 8, 2010

Lawatan DPI (episod Pertama )

hai readers semua...hari in nak tulis entry pasal lawatan kami ke kilang Yakult...seronok sangat pergi kilang yakult nie..sebab tourist guide diorang so friendly....and kite orang dapt yakult free....masa lawatan tu ada jugk student dari uitm dungun kot...hah diorang pun buat lawatan kat kilang tu...tujuan lawatan kite orang ialah untuk mengetahui proses pengahsilan yakult ni dan teknologi yang digunakan dalam pengahasilan yakult nie...


 bersama-sama dengan pensyarah and pekerja yakult




 comel kan akak ni..
suka dengar suare die




 dalam bilik presentation...
tengah dengar penerangan tentang yakult...
kami juga disertai oleh pelajar dari UITM dungun..



 lunch dekat shah alam...
tengok tu ain n ika..
tengah tngok KFC yang puan Amy beli for her baby...



 akak yang baju hijau tu die so friendly...


seronok sangat lawatan ke yakult tu...hahahaha
sempat jugak beli yakult tok bawak balik...

Saturday, September 18, 2010

Saya sangat seronok dengan mereka

Semalam aku pergi beraya dekat rumah member aku...geng masa kat kat sekolah teknik dulu...
dah lama giler aku tak jumpa dengan diorang ni...

kadang-kadang aku tak dapat nak join diorang hangout sebab aku sibuk sangat dengan assignment disamping universiti aku yang jauh dari diorang...

tapi semalam akhirnya aku dapat jugak berjumpa dengan diorang...walaupun ada sorang kawa aku tak ada dengan kita orang....





saya memang sangat seronok dengan mereka...walaupun aku asik kena buli ngn diorang nie..tapi aku tak kisah pon sebab diorang nak happykan aku...hahaha...

luahan yang keluar dari kepala otak...

Jiwaku sepi kerana kehilangan punca kegembiraan...
Hatiku kosong kerana dia pergi dan tak kembali kepadaku...
tolong pulangkan kembali hatiku itu...
kerana tanpanya hidupku sepi tak bernyawa...

kau hadir didalam hidupku...
bagai mentari yang menyinari alam yang gelap - gelita..
setelah sekian lama cahayamu menyinari jiwa dan hatiku...
mengapa sekarang kau putuskan cahaya yang kau berikan kepadaku..

kini aku sendiri menghadapi cabaran masa depan...
membina kembali semangat yang telah pudar...
airmataku sudah kering dek kerana terlalu rajin mengalir keluar
dari kelopaknya...
aku tidak lagi menaruh harapan yang tak lagi jadi milikku...
kerana harapan itu sudah pun menjadi hak milik mutlak insan yang lain...

aku terlalu letih untuk semua ini...
terlalu banyak telah pertaruhkan untuk hubungan ini...
tapi itu semua sudah tidak berharga lagi...
kerana dah tak punya apa-apa lagi untuk diberi...

tiada lagi hati...
untuk memberi cinta kepada si adam...

tiada lagi jiwa...
untuk tulus menyayangi...

tiada lagi kasih dan sayang...
kerna dah terlalu penat kecewa...

semuanya telah hilang dibawa pergi...
dan aku sudah penat mencari...
kini biarlah dia datang sendiri...
dan aku redha dengan kehendak illahi...


Wednesday, September 15, 2010

Jeng-Jeng Kan Dah Kene Marah....

Setiap kali hari raya menjelang tiba pasti yang paling gembira adalah kanak-kanak, kerana pada waktu macam nilah mereka dapat mengumpulkan duit raya yang banyak....hahahahahahaha....

tetapi sekarang kanak-kanak yang datang beraya kerumah kita  bukan dengan niat untuk beraya tapi hanya untuk mencari duit...

kenapa saya cakap macam tu, sebab pada hari raya pertama yang lalu...berlakulah cerita yang dibawah ini...
baca lah kalau nak tau...



" di pagi hari raya...sewaktu mak aku sedang berehat diuang tamu dan bapak aku sedang melantak didapur...tiba - tiba terdengar ada suara oarang bagi salam kat luar rumah...." asslamualaikum kami datang nak beraya "...so mak aku pon cakap lah " hah masuk lah...jap ye makcik ambilkan air..masuklah..."...tapikan budak tu bukannya masuk sebaliknya dia cakap mcam ni..." tak apa lah makcik kami tak nak masuk..tapi kami nak duit raya je.."...lepas je mak aku dengar apa yang budak tu cakap apa lagi mak aku terus lah bagi ceramah free dekat depan muka pintu...." apa tak nak masuk...nak duit raya je..oh banyak cantik muka kau..orang hari raya ni beraya sebab nak berziarah bukan nak kejar duit raya...kalau nak duit raya masuk minum dulu kalau tak tak dapat duit raya".....hahahaha hah kan dah kena marah....so budak 2 orang tu terpaksa lah masuk lepas kene marah...tapi wajarkan mak aku cakap macam tu supaya adat berhari raya ni tak disalah ertikan...betul tak"....

so moral of the story : kepada semua ibu bapa beritahu lah anak-anak kita tentang adab-adab ketika beraya dirumah orang...supaya adat-adat yang sedia ada ini tidak akan pudar....beraya ke rumah jiran tetangga atau saudara mara bukanlah untuk memungut duit raya tetapi adalah untuk saling berziarah dan bermaafan...



Animated Pictures Myspace Comments
MyNiceProfile.com

Mood Di Hari raya

Hari raya tahun nie, tak tau nak describe macam mana sebab ada macam-macam hal yang jadi. Macam - macam perasaan ada marah, benci, tertekan, sedih, gembira sakan, banayak lagi lah...

ermm semalam dapat berita pasal kawan lama kemalangan dan dia telah kehilangan insan yang dia sayang...
sedih sangat bila lawat dia dihospital semalam.

tapi lepas tu, aku pergi bergembira dengan kawan - kawan yang lain untuk hilangkan rasa sedih aku yang juga kehilangan orang yang tersayang.
insan yag paling aku sayang telah pergi dari aku dan bertunang dengan orang lain..aku betul-betul rasa kehilangan..

aku cuba untuk melupakan semua masaalah yang melanda...macam-macam aku buat pergi tengok wayang, jalan-jalan and yang paling best pergi karaoke..aku melepaskan semua tekanan kat dalam karaoke box tu..

and sempat merakam kan kenangan kami bersama...




Saturday, September 4, 2010

datang mood berangan...

setiap kali aku berangan mesti aku berangan pasal benda-benda ni...

aku selalu berangan bila dah kerja nanti nak beli benda nie...
nak tau x ape...
jeng jeng jeng....

canon dslr E05....
asyik amek gambar guna handphone jerk...
kalau guna nie lagi best

dulu penah lah guna jugak tapi tu bekas boyfriend punya...
tapi skunk dah xde boypren...
so kena cari duit beli sendiri....
hehehehe....

ni mesti semua perempuan suka...
sapa yang tak suke kan...

masa itu emas....
kalau pakai nie mesti nampak sangat elegen kan kan kan...

hah nie dari dulu lagi teringin nak beli..
tak mampu...
harap-harap lah tercapai...

kereta ini saya sudah ada tapi bapak saya punya...
tapi saya tetap nak beli jugak...
sebab sokong lah kereta tempatan...
hehehehehe



harap - harap lah tercapai semua impian...
tapi berangan-berangan jugak...
kalau kita nak kan sesuatu kita kenalah berusaha..
bye-bye

Friday, September 3, 2010

Selamat Menyambut Hari Raya

Setelah sekian lama aku berpikir untuk mendaptkan design terbaik untuk kad ni...

akhirnya ini hasil kad yang telah siap...

simple jerk..sebab dah tak ade idea...

dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin....

sepuluh jari disusun tanda memohon seribu kemaafan diatas kesemua kesalahan yang pernah dilakukan....




SELAMAT HARI RAYA