Pages

Friday, June 18, 2010

Ini semua Froggy Jump punye pasal

Semalam macam biasa tiap pagi aku ikut mak and abah aku pergi kebun getah..tapi semala aku just melepak je kat bawah pokok getah tempat biasa mak and abah aku rehat...jadi sebab aku sorang-sorang so aku main game lah kat handphone kebetulan aku baru download game baru hari tu....

seronok main game tu..name game tu froggy jump..korang mesti tau game ape kan..dah name froggy mestilah game katak kan....memang khusyuk habis lah aku main game ni...


nilah game yang aku syok sangat main tu..katak lompat hahaha
tengah aku focus main game tu..tetiba aku dengar bunyi benda menyusur kat belakang aku..aku ingatkan apek, tuan punya tanah...so aku tak amik endah sangat lah...

tapi rupanya bukan apek...tapi korang nak tau tak ape benda yang mneyusur kat belakang aku tu...
entah macam mana lah kan aku boleh pergi toleh ke belakang..jap lagi ada ular lalu kat sebelah aku...selambe dia jerk lalu kat sebelah aku...
ya allah punye lah terkejut aku...sampai aku jerit kuat-kuat panggil mak and abah aku...terus diorang datang kat  tempat aku duduk tu...diorang terus tanye kenapa...aku pun cakap lah ada ular lalu kat sebelah aku....

apa lagi mak and abah aku terus gelak kan aku kuat-kuat...termasuklah apek tu sekali...cisss...
pastu mak aku cakap " hah tulah main lagi game katak tu....kan ular dah datang..nasib baik ula r tu cakap macam nie kat kau " selamat pagi ina..sorang je ker "...kalau dia cakap cam tu kat kau mesti kau terjun longkang kan "..ape lah mak aku nie....ular mana pandai cakap...

cis ni semua froggy jump punya pasal lah....










Tuesday, June 15, 2010

Bila Dah Tak Ada Kerja


 Hah readers semua macam mana cantik tak....kenapa tak percaya ke aku ni pandai melukis sebenarnya hahaha...

ni lah yang terjadi bila dah jadi bosan hahaha....



butterfly  oh butterfly






Saturday, June 12, 2010

Aku kene tag dipetang hari....

hello readers....
hish tadi lepas siap 1 post...aku tengok dekat shout box...
dpt 1 perutusan....bercetak macam ni " aip..aip..anda di tag..sila ke blog ai ye..:) "....
so aku pun pergi visit blog dia....
and sekarang berusaha untuk setelkan tuhasa yang diberika ni...gila r wei mencabar betol hahaha....

  1. Dengan bangganya aku mengucap berbillion terima kasih dekat dia ni nuyuEna sebab dia telah mengetag aku dengan soalan yang susah giler...hehehe jangan marah ea..

 ps: sori ea curi gambar..hehehe byde way time ksih..
2.  so sekarang aku nak cari kawan - kawan yang memang mempunyai kebolehan berangan yang tinggi lah jugak...tunggu...

so kepada yang telah ditag sila lah jawab...hahaha...
jangan marah...
3. sekarang bermulalah aku untuk berangan hahaha....
up - up and away...

mestilah nak habiskan study..lepas tu sambung study lagi hahaha....habis degree baru kerja...




 then aku nak jumpa diorang ni dekat korea..lepas tu aku nak join diorang belakon sekali hahaha...






 hehehe lepas tu kumpul duit beli kereta nie...
sokonglah kereta tempatan...hehehe



lepas tu beli rumah idaman untuk mak dan abah....





  dah cukup syarat...kahwin lah pe lagi..hehehe (gatal )...


lepas aku nak pergi paris melancong lah ape lagi....



last sekali ajak mak ayah pergi mengerjakan haji....


4. 7 things pasal diri aku...

1. aku tak suka nak marah-marah..relax jerk..
2. suker buat lawak...
3. aku suker gelak hehehe...
4. aku suker cheesy wedges KFC...
5. aku tak suka orang tipu aku...
6. aku anak sulung...
7. aku suke ketam masak lemak cili api..sebab aku berdarah minang...

yeah dah siap dah soalan yang diberikan...hehehe semuanya merapu...

terima kasih pada yang memberi soalan...


bye jumpe lagi....=)














Thursday, June 10, 2010

Hantu Durian......WoW

Hye readers....sekarang ni dekat area kampung aku dah banyak durian yang gugur...hehehe....
mesti banyak hantu durian yang akan datang ke tempat aku....eh tapi bukan hantu betul tau...."hantu" merujuk kepada penggemar durian.... hehehe..macam aku...sedap wei....sekarang ni bapak aku dah mula cari supplier durian...sebab bapak aku nak jual durian...dah lama dah bapak aku berkecimpung dalam bidang durian ni....hahaha (ayat skema dah keluar ).....

so readers...sesiapa yang memang suka makan durian macam aku...jom lah datang ke kampung aku....ramai-ramai kenduri durian....betul - betul haw-liao.....hahaha....


 raja durian...tajamnya duri....



 tupai tak ada gigi....


  (baju biru) penunggu durian hahaha


 mari - mari beli - beli ini durian- durian

tragedi buah duah durian....hehehe

Saya Suka Bergambar ( - . - ) ***

Semalam ikut mak dengan abah pergi pekan Gelang Patah...habis bosan duduk kat rumah...
lepas tu aku paw abah mintak belikan pendrive baru...hehehehe.....
lepas mak habis beli barang untuk meniaga esok....abah ajak pergi makan...so kitaorang lepaklah dekat kedai mamak....hehehe....aku pun sempatlah snap beberapa keping gambar..sebab aku memang suka bergambar, berphoto - photo ( eh ni bahasa apa daaaa....rosak bahasa ).....


conclusion nya adalah saya memang suka bergambar....chow...

Tuesday, June 8, 2010

Pisang urmmm Yummy =)

 Biasanya kalau pada waktu petang, nak-nak pulak kalau petang tu hujan....hidangan apa yang korang suka...macam kuih - muih ke.....

aku suka makan pisang goreng...lagi sedap kalau pisang tu pisang raja...sedapnya.....macam hari ini kat kampung aku hujan....tengah tekun online ( ceh ayat memang tak boleh blah )...tiba - tiba mak jerit dari warung " ina nak pisang goreng tak, mak goreng pisang raja ni...." ish dengan sepantas kilat aku meninggalkan segala-gala kerja dan terus meluru ke warung hehehe....." ish anak dara sorang ni....kalau pasal makan laju aje "......hehehe apa lagi nak dikata, anak dara Pn Ani yang sorang senyum kambing je lah ( kambing pun takde senyum macam dia...hahahaha =) )..........


ermmm sedapnya hingga menjilat jari.....=)


plus dengan air kopi panas kaw....betul-betul kaw....
( hehehe ni picture pinggan bapak aku....curi - curi snap...hahaha)




Mana nak cari orang yang buat hantaran ek....

"  Ish pening lah kepala aku ni....mana nak cari orang yang pandai buat hantaran yang cantik ni "...masalah macam ni mesti sering dihadapi oleh pasangan yang bakal mengadakan majlis pertungan atau majlis pernikahan....ye lah bukan senang nak buat hantaran sendirikan....kalau kreatif mungkin 1 bonus pada diorang...tapi bagi yang tidak pula, mestilah khidmat orang yang pandai membuat hantaran diperlukan.....

kenapa aku cakap macam ni....sebab 2 hari lepas, aku pergi ke rumah jiran aku untuk mintak tolong dia urut pinggang aku...sebab makcik ni yang aku panggil mak itam, dia memang pandai mengurut orang....biasanya khidmat dia selalu digunakan oleh perempuan yang baru lepas bersalin.....hah sapa yang ada sakit-sakit badan boleh bagitau aku.....hehehe.....

tetapi aku bukan nak cerita pasal dia pandai mengurut tapi nak cerita yang mak itam ni pun pandai buat hantaran untuk orang nak bertunang mahupun bernikah...memang lawa...sebab kebetulan masa aku datang dia tengah busy siapkan tempahan hantaran......kalau nak tengok kat bawah ni ada beberapa gambar hantaran yang dah siap.....



 


p/s : mintak maaf kalau gambar ni tak clear sebab gambar ni di shoot menggunakan camera handphone sahaja..
sesiapa yang berminat boleh hubungi aku.....

bubye......





























































~~~ Baru Nak Belajar ~~~

Orang lain dah sampai bulan aku baru nak nak naik roket ( pe la yang aku merepek ni..)....ye la kan orang lain dah macam fesyen- fesyen diaorang pakai....yang aku ni pulak sama aje tak ada anajakan paradigma langsung ( ceh ayat nak gempak ajek minah ni... hahaha)....

ye lah kan kat universiti aku semua budak perempuan dah pakai selendang and macam - macam design tudung ada sekarang ni....yang latest pulak tudung style syria.....

aku aje yang still pakai tudung style lama....aku pun naik boring....tapi nak buat cam mana aku bukannya reti pakai pun.....

so...1 hari yang panas terik...aku pun call kawan yang sorang ni....nak mintak dia tolong ajarkan aku macam mana nak pakai selendang.....hehehe.....

dia pun datang lah dengan senyum yang tak lekang di muka hahahahaha.....

lilit punya lilit maka dapat lah aku pkai selendang....hehehehe.....lepas tu aku pun pinjamlah selendang member aku ( nak beli malas hahaha)....so now..aku dah mula praktis belajar pakai selendang....nilah muka aku bila pakai selendang....hehehe...jangan kutuk ea kalau tak lawa....hahaha





sampai ketemu lagi....hahaha....

Sunday, June 6, 2010

Aktiviti sepanjang hari ahad

Bila tiba jer hari ahad. mesti banyak undangan perkahwinan yang perlu kita hadiri. lebih lagi bila musim cuti sekolah, memang ramailah yang nak naik pelamin. So aku pun tak terkecuali lah sebab aku pon kena pergi jugak selepas disuruh oleh abah aku...

dia cakap  " tak elok kalau tak pergi nanti ina kahwin tak de siapa nak datang "....lepas dengar abah cakap macam tu terus off laptop and terjun dari katil terus capai baju kebaya and pergi iron.....

hehehe bukan apa nanti dibuatnya betul takde siapa nak datang majlis aku.....habis lah......

mula-mula pergi majlis kenduri kahwin bekas ustaz aku....hehehe sebab tulah abah suruh pergi....

ingatkan nak snap gambar dengan bapak pengatin a.k.a bekas ustaz aku hehehehe.... tapi since dia nampak cam busy aje...so aku just jumpe dia and says selamat aje kt dia and salam wife dia.....


after that kena terus gerak pergi taman Dato' Sulaiman Menteri....untuk majli pertunangan sedara aku....aku tak berape nak kenal sangat sebab sedara jauh kan... tapi yang aku sempat snap beberapa keping gambar tadi....


nilah dia sedara aku yang bertunang, dengan persalinan serba ungu.


hantaran pihak lelaki untuk pihak perempuan



hantaran pihak perempuan untuk pihak lelaki...



on my way to the wedding house....

so ini sahaja lah yang dapat disediakan untuk entry hari ini.... sorry banyak kalau gambar yang diambil tu tak berapa nak cantik because i am not a good photographer......

p/s : Selamat Pengantin Baru kepada yang bergelar raja sehari hari ini




Saturday, June 5, 2010

kenangan kebun getah

assalamualaikum pembuka bicara untuk entry kali ini, dah lama tak duduk depan laptop and mengarut dalam blog ni. Bukan hilang kemana pun, cuma tak berapa sihat. tapi jangan risau sekarang dah sihat dah, dah kembali aktif untuk mengarut.

Sebenarnya punca aku demam adalah disebabkan menyahut cabaran abah aku. Beliau telah menyuruh anak dia yang tak pernah masuk hutan ni. pergi ikut dia and mak aku menoreh getah. Oh my god...So ikut jelah. Ish dah lah kena bangun pagi-pagi. Yelah kan mana ada orang pergi menoreh tengah hari. tak pernah dibuat orang. So masa kat sana sempat lah jugak snap gambar sikit buat kenangan hahahahaha. ( padahal kebun getah je kot)....
    
inilah keadaan kebun getah tu. Besar tau kebun ni, berapa hektar, ermm lupa la pulak nak tanya.


ni adalah perkara penting yang perlu ada. hahaha ubat nyamuk menjadi peneman setia aku. =)

perigi ni abah aku yang gali. Tapi ni bukan perigi kontang tau...hahahahaha



hehehe...masa aku snap gambar uncle ni...dia sempat cakap " aiyoooo amoi aa...jangan amek gambar saya "
sorry la uncle....


Pada sesiapa yang tak tahu hah inilah susu getah....

Siapa cakap kerja menoreh getah ni senang. kalau nak tahu kerja menoreh getah ni susah. sebab kita terpaksa berhadapan dengan pelbagai kemungkinan seperti binatang buas, serangga berbisa dan macam-macam lagi.

Ini adalah pengalaman aku yang paling berharga. Kerana aku dapat merasai kepayahan yang dihadapi oleh mak dan abah untuk membesarkan anak-anaknya. bermandikan peluh di tengah kebun getah hanya untuk memastikan anak-anaknya memperoleh pendidikan yang sewajarnya. Aku memang hargai apa yang telah abah and mak aku buat untuk aku and adik- adik aku. Itulah motif sebenar mengapa abah aku mengajak aku mengikut dia pergi menoreh getah. Abah nak anak-anak dia tahu betapa susahnya untuk mencari duit untuk anak-anak..... mak abah terima kasih.....