Pages

Sunday, November 28, 2010

a week at theta

blur + nervous + scared...
antara 3 perkara yang ada dalam diri aku masa first day buat praktikal training kat THETA EDGE SDN.BHD ,
rasa nervous sangat sampai tak boleh nak pikir kowt....

asik pikir macam mana agaknya orang yang akan jumpa nanti....
so lepas settle lapor diri kat HR..aku pon dibawa ke level 3...so aku ditempatkan di bahagian speks..for the first time aku memang tak tau speks tu ape kebende?....

owww rupe-rupenye speks tu department yang membangunkan financial system untuk semua pejabat daerah di selurh malaysia...

wowww masa tu agak ternganga jugaklah sebab biasa masa kat universiti pon slalu wat system yang simple jerk..but now i have to cooperate with my other colleagues to develop the system...OMG...tapi kite relax dulu..mesti lah ade yang ajarkan..
tak kan tetibe nak bagi aku keje selepuk cam tu hah nah kau wat system untuk melaka or so what ever..hahaha alamat memang terlungkup lah system tuh....hahaha...

so like what i expected memang ade yang ajarkan....fuhhh naseb baik lah tapi ape yang tak bestnye aku kene wat system gune ORACLE...wei aku x penah belajar lah wei..kalau pakai SQL tu kire terror jugak lah aku nie (ceit belagak minah nie lempang kang...)...

ya allah aku memang tak tau cam ner nak wat....then akak tu cam tau jerk aku nie nervous..then die cakap xpe kalau tak tau gune oracle buat sikit tak tau tanye akak....

so keje first yang die ajar aku...edit size report ikut macam maner klien tu nak....
naseb baik senang...tapi actually susah jgak sebab nak kene betu fix ngan ape yang klien nak... so macam leceh jgak lah....

so skunk aku dah boleh sesuaikan diri aku...orang2 kat situ pon best...slalu ajak aku lunch same...
hahaha i begin to like this company....


so ni lah tempat keje saya....

 theta edge.....

hari-hari aku kena hadap bende nie.....

Sunday, November 14, 2010

petua Untuk Kucing

hah mesti kat sini ramai peminat kucing kan....
hari nenek nak share petua untuk kucing kesayangan korang....
tapi kalau nak bagi try kat pet korang yang lain pon ley jugak...
cuma tak tau lah nenek boleh ke tak....

1.kalau kucing kene penyakit cacing...

maybe ada antara kucing korang yang dpat penyakit nie kan...
so caranya adalah : gunakan air kelapa campurkan dengan sedikit asam jawa larutkan
lepas tu bagi lah kucing korang minum...x kesah guna sudu ke straw ke yang penting air tu masuk mulut die...
bagi sekali sehari sampai dia sihat.....

2. kurap kucing

ada orang yang guna minyak gamat...
tapi korang pon boleh guna minyak bekas korang goreng ikan...
korang boleh sapu minyak tu pada bahagian yang terkene kurap....
sebab biler kucing kite ade bau ikan pada badan die mesti die jilat...
so secara tak langsung kurap tu semakin kurang...
so baru lah kucing korang sihat and comel jerk macam kucing nie kan...






SELAMAT MENCUBA




Posted by Picasa

couple Sekelas OK ker?

Hello readers....

ermmmm tak taulah kenapa hari ini terasa macam nak post entry macam ni...
maybe ada kena mengena dengan aku tak...hahahaha....

ada sesiapa yang pernah couple sekelas tak...kalau ada angkat kening (wat cam iklan cadbury  tu )....
best tak or korang rasa tak best langsung...

hehehe for me...memang tak ade lah nak couple sekelas nie...ada banyak sebab kenapa aku tak suka...
antara sebabnya ialah :

1. aku jenis cepat bosan..beside kalau dah hari-hari jumpa kat kelas boring lah..tak mencabar..

2. leceh lah...mesti nak kena jaga sopan santun...tak leh nak gatal-gatal ngan orang lain..tak pasal perang         nanti...hehehe

3. aku ni bukannya jenis yang couple ngan kawan sendiri..ye lah once he becomes one of my best friend, he will never becomes my special boyfriend....tu lah falsafah aku....

hah tulah antara sebab-sebab kenapa aku tak berapa suka couple dengan rakan sekelas nie...
tapi ada jugak pro and contra nye kalau couple sekelas nie...

sometimes couple sekelas nie boleh menjadi kan couple tu saling sokong - menyokong antara 1 sama lain..mereka juga boleh saling bantu-membantu dalam study...tapi itu pon kalau couple tu amat mementingkan pelajaran...bukan macam sesetengah couple yang couple bagai nak rak study pon entah kemana...lebih-lebih lagi kalau ada problem kan dah masam muka.....sampai bergaduh pulak kat dalam kelas tu....ada pulak yang terjebak dengan perkara negatif....hah kan tak elok tu....

so to all of you fikir lah betul-betul ok...
apa tujuan sebenar korang belajar...
tapi kalau dah memang jodoh korang dengan rakan sekelas ok lah tu kan...






 
 

Wednesday, November 10, 2010

Mak & Abah

Dua insan ini amat istimewa bahkan sangat penting dalam hidup ku. Jika tiada mereka maka tiadalah aku didunia ini. Pengorbanan mereka terlalu besar buat aku dan adik beradik yang lain. Mereka berusaha sedaya upaya untuk memastikan kami mendapat pendidikan supaya kami dapat membela nasib keluarga dimasa hadapan nanti. Kata ayah hanya pendidikan yang dapat mengubah hidup seseorang itu.

Mak
walaupun bebelan mu kadang kala memekak kan telinga,
tapi kerana bebelanmu lah anak mu kemenara gading kini,
tapi tanpa bebelan mu anak mu ini menjadi rindu akan suaramu,

jika disaat mak tertekan dengan keaadan keluarga,
habis lah tong-tong getah bergolek ke tanah kerana di campak oleh mak,
tapi anak mu ini paham,
kerana mak tertekan bagaimana nak membayar yuran peperiksaan anak mu ini.

setiap kali menjelangnya hari raya,
mak tidak membeli walau sehelai pun baju raya untuk dirimu sendiri.
tetapi baju raya untuk anak-anakmu yang paling penting.

Mak terima kasih kerana banyak bersabar,
akan ku balas segala pengorbanan mu...


Abah
seorang yang sangat tenang dalam semua permasaalahan.
jangan fikir dalam diamnya dia tidak memikirkan apa-apa.
tetapi sebaliknya, di dalam kotak pemikirannya terlampau sarat dengan masaalah.
kerap memikirkan caranya untuk mencari duit lebih untuk menampung keluarga.
bekerja tak kira siang dah malam.

di siang hari pergi menoreh getah di kebun itu kalau cuaca tidak hujan,
tengah hari pula berniaga goreng pisang hingga ke petang
waktu malam pula membuat kerja-kerja pertukangan.

itulah rutin setiap hari tanpa kira penat lelah.
tanpa mengenal jemu.

sering memberi peringatan dan nasihat kepadaku
agar aku tahu hala tujuan hidupku.
sentiasa memberi sokongan terhadap aku.

abah tak pernah memarahi atau meleteri anak-anaknya.
abah lebih senang memerhati
tetapi sampai pada satu tahap dia akan bersuara
bukan memarahi tetapi menasihati
tetapi bukan sekadar nasihat yang biasa,
nasihat diberikan dengan suara yang rendah tetapi mengandungi maksud yang amat mencengkam jiwa..
hingga kadang-kadang mapu membuatkan aku menitiskan air mata.


Mak Abah pengorbanan mu ini akan ku balas dan semoga mak dan abah sentiasa dilindungi ALLAH...

AMINN